Advertisement

Fóliában sült tengeri durbincs

Halételek

A Szardínia szigetéről származó étel eredeti olasz neve: dentice al cartoccio con patate
(az al cartoccio megnevezés az olasz konyhában mindig alufóliában sült ételt jelent, amikor a húst zöldségekkel, krumplival vagy rizzsel együtt sütik meg.)

Amit a denticéről (tengeri durbincs) tudni kell


A teste ovális, hosszúkás és lapos. A felnőtt példányoknál a fejrész elülső részén egy kitüremkedést figyelhetünk meg, ami jelentősen módosítja a fejformát. Bőrének színe fehér - ezüstszürke vagy rózsaszín - répa sárga, de ebben jelentős eltéréseket tapasztalhatunk attól függően, hogy Földközi - tenger mely részén élnek illetve mi a hal életkora. Az élő halak testén gyakran láthatunk kékes vagy lila pöttyöket.
A tengerben 15 és 200 méter között egyedül vagy párban élő  falánk ragadozóhal, melyet az olasz partok körül mindenhol megtalálunk. A hal hossza meghaladhatja az 1 métere hosszúságot, még súlya elérheti a 12 kilogrammot is.
A hal húsa gazdag B1 és A vitaminokban, vasban, kalciumban, foszforban, többszörösen telítetlen zsírsavakban, lipidekben, míg 100 g halhús kalóriaértéke 101 Kcal.
(forrás:http://www.pescasicilia.net/index_93.html)
 
Előkészítési idő: 30 perc
Sütési idő:           30-40 perc 
Típus:                 halételek
Nehézségi fok:    könnyű

 

Hozzávalók a fóliában sült tengeri durbincshoz 4 személyre:


személyenként 20 dkg hal
4 közepes darab közepes burgonya
2 gerezd fokhagyma
4-5 evőkanál száraz fehérbor
4-5 evőkanál olívaolaj
1 csokor apróra vágott petrezselyem
só - bors ízlés szerint
4 db rozmaring szál (kb. 4-5 cm hosszúságú) vagy szárított rozmaring

 

Elkészítése


  1. Meghámozzuk, megmossuk a burgonyát, majd hajszálvékony szeletekre vágjuk
  2. Megtisztítjuk, megmossuk a petrezselymet, fokhagymát és apróra vágjuk.
  3. Megtisztítjuk a halat is. Ha halszeleteket vettünk akkor ezekről már eltávolították a pikkelyeket és elég megmosnunk, szárazra törölnünk. Ha azonban egész ha áll a rendelkezésünkre, akkor először lepikkelyezzük, eltávolítjuk az uszonyokat, mossuk, szárítjuk és végül szeleteljük.
  4. Előkészítünk 4 alufólia csíkot (kb.: 30 x 30 cm-es darabot) és megkenjük vékonyan olíva olajjal.
  5. Erre ráhelyezzük a krumpli szeleteket. A krumpli közzé helyezzük a rozmaring ágat, és egy picit megsózzuk.
  6. A krumplira rátesszük a halszeleteket, majd megszórjuk petrezselyemmel, fokhagymával sóval, borssal.
  7. Végezetül megöntözzük fehér borral, és a maradék olajjal. Az alufóliát összezárjuk (olyan formát kapunk mint egy túrós batyu) és 200 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük







Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések